• ul. Jórskiego 22; 03-584 Warszawa
  • Tel. 22/6789666

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Nawłoć - wyjątkowa roślina miododajna

Nawłoć - wyjątkowa roślina miododajna

Nawłoć znany też jako mimoza, to roślina niesamowita. Jej niezwykłość opiera się na jej miododajności. Nektar nawłociowy, pozyskany z tej rośliny jest życiodajnym źródłem wartości niezbędnych człowiekowi w codziennym życiu i zdrowym funkcjonowaniu organizmu.

Nawłoć znany też jako mimoza, to roślina niesamowita. Jej niezwykłość opiera się na jej miododajności. Nektar nawłociowy, pozyskany z tej rośliny jest życiodajnym źródłem wartości niezbędnych człowiekowi w codziennym życiu i zdrowym funkcjonowaniu organizmu.

Słowo „życiodajny” użyte zostało nieprzypadkowo, ponieważ nasi europejscy przodkowie już w roku 1758 dokumentowali istnienie takiej rośliny a to co z niej pozyskiwali nazywali „Nektarem życia”. Ta stymulująca wyobraźnie nazwa oddaje niejako jej funkcję jaką w życiu każdego zdrowego człowieka, powinien pełnić owy nawłoć. Miód nawłociowy pozyskiwany jest z nektaru, ten zaś jest wynikiem kwitnięcia rośliny w okresie od lata aż do późnej jesieni. Subtelna ilość w postaci jeden łyżki dziennie wpływa zbawiennie na układ odpornościowy organizmu. Ponad to miód nawłociowy powinien znaleźć się w diecie cukrzyków, ciśnieniowców oraz osób cierpiących na miażdżycę, schorzeń układu oddechowego i moczowego. Częstym, problematycznym pytaniem jakie pojawia się w temacie miodów to czy miód jest powodem tycia, czy też nie. W Internecie znajdziemy na to pytanie mnóstwo odpowiedzi, często mijających się z prawdą. Miód Nawłociowy jako miód nie gorszy od tego z pochodzeniem pszczelim musi być stosowany prawidłowo, receptura na szczęście jest banalnie prosta. Prawidłowe spożycie to już jedna łyżka dziennie. Miód jest najnaturalniejszym dla człowieka cukrem, tak więc odpowiedź na wcześniejsze pytanie jest prosta. Jedna łyżka miodu stosowanego jako naturalny „antybiotyk” nie wpłynie znacząco na proces przyrostu tkanki tłuszczowej, więc lepiej zamienić cukier sztuczny czerpany ze słodyczy na ten zdrowy, bliski nam od tysięcy lat.

Miód nawłociowy świetnie wpływa na skórę twarzy, zapewnia jej gładkość i jędrność. Stosowany też jako dieta detoksowa, oczyszcza organizm. Dieta ta polega na uczynieniu miodu nawłociowego w mieszaninie z wodą, jedynym źródłem energii, energii całkowicie nieszkodliwej dla człowieka. Nawłoć niestety jest produktem niszowym i przy ogromie właściwości jakie ze sobą niesie jest znany jedynie nielicznym. Dzięki temu jednak, wolny jest od niezliczonej ilości mitów o nim i jego wizerunek nie został zmanipulowany przez wielkie kampanie marketingowe w celu sprzedania jego jak największej ilości oraz jak najmniejszym kosztem jak to miało miejsce w przypadku pogorszenia jakości wielu tradycyjnych miodów na rynku. Miód nawłociowy zatem jest doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych, często o właściwościach naginanych w celach sprzedażowych miodach pszczelich. Nawłoć jest również produktem, który doceni każda mama swoich ukochanych pociech. Ze względu na jego przyjemny, słodki smak oraz pobudzający zmysł zapach może stanowić kapitalną alternatywę dla dzieci lubiących odżywiać się niezdrowymi, pełnymi sztucznych cukrów słodyczami. Łakocie ze sklepu o często wątpliwym składzie mogą powodować wiele ostatnio zastraszająco „popularnych” chorób takich jak cukrzyca. Miód nawłociowy jest doskonałym źródłem energii bez zbędnych barwników, sztucznych cukrów i rakotwórczych substancji. Kanapka z miodem nawłociowym świetnie sprawdzi się na śniadanie, bądź drugie śniadanie i zaowocuje odpowiednią dawką energii potrzebnej w szkole czy na podwórku. Ponad to miód ten szybko się krystalizuje, więc stanowi idealne smarowidło na pieczywo. Warto również wspomnieć, że miód ten produkowany jest w okresach kiedy pszczoły przygotowują się do zimy i zaprzestają wytwarzania tego specyfiku, co czyni nawłoć świeższym w okresach jesienno-zimowych. Miód ten doskonale sprawdza się również w kuchni, stosowany do różnych potraw, zamienny z tak często i obficie stosowanym przez Polaków białym cukrem. Reasumując, w dobie sztucznej żywności warto w domowej spiżarce mieć choć jeden pewny swych naturalnych właściwości produkt. Miód nawłociowy jest doskonałym specyfikiem mogącym wspomóc organizm w walce z chorobami naturalnymi i postępującymi od dawna cywilizacyjnymi. Nasze zdrowie potrzebuje bliższej relacji z dobrodziejstwami natury.

 

Powiadom o imprezie

Info na czerwony pasek PSI

Zamów fotoletter

Wolna sobota

Nawłoć - wyjątkowa roślina miododajna

Nawłoć - wyjątkowa roślina miododajna

Nawłoć znany też jako mimoza, to roślina niesamowita. Jej niezwykłość opiera się na jej miododajności. Nektar nawłociowy, pozyskany z tej rośliny jest życiodajnym źródłem wartości niezbędnych człowiekowi w codziennym życiu i zdrowym funkcjonowaniu organizmu.

Nawłoć znany też jako mimoza, to roślina niesamowita. Jej niezwykłość opiera się na jej miododajności. Nektar nawłociowy, pozyskany z tej rośliny jest życiodajnym źródłem wartości niezbędnych człowiekowi w codziennym życiu i zdrowym funkcjonowaniu organizmu.

Słowo „życiodajny” użyte zostało nieprzypadkowo, ponieważ nasi europejscy przodkowie już w roku 1758 dokumentowali istnienie takiej rośliny a to co z niej pozyskiwali nazywali „Nektarem życia”. Ta stymulująca wyobraźnie nazwa oddaje niejako jej funkcję jaką w życiu każdego zdrowego człowieka, powinien pełnić owy nawłoć. Miód nawłociowy pozyskiwany jest z nektaru, ten zaś jest wynikiem kwitnięcia rośliny w okresie od lata aż do późnej jesieni. Subtelna ilość w postaci jeden łyżki dziennie wpływa zbawiennie na układ odpornościowy organizmu. Ponad to miód nawłociowy powinien znaleźć się w diecie cukrzyków, ciśnieniowców oraz osób cierpiących na miażdżycę, schorzeń układu oddechowego i moczowego. Częstym, problematycznym pytaniem jakie pojawia się w temacie miodów to czy miód jest powodem tycia, czy też nie. W Internecie znajdziemy na to pytanie mnóstwo odpowiedzi, często mijających się z prawdą. Miód Nawłociowy jako miód nie gorszy od tego z pochodzeniem pszczelim musi być stosowany prawidłowo, receptura na szczęście jest banalnie prosta. Prawidłowe spożycie to już jedna łyżka dziennie. Miód jest najnaturalniejszym dla człowieka cukrem, tak więc odpowiedź na wcześniejsze pytanie jest prosta. Jedna łyżka miodu stosowanego jako naturalny „antybiotyk” nie wpłynie znacząco na proces przyrostu tkanki tłuszczowej, więc lepiej zamienić cukier sztuczny czerpany ze słodyczy na ten zdrowy, bliski nam od tysięcy lat.

Miód nawłociowy świetnie wpływa na skórę twarzy, zapewnia jej gładkość i jędrność. Stosowany też jako dieta detoksowa, oczyszcza organizm. Dieta ta polega na uczynieniu miodu nawłociowego w mieszaninie z wodą, jedynym źródłem energii, energii całkowicie nieszkodliwej dla człowieka. Nawłoć niestety jest produktem niszowym i przy ogromie właściwości jakie ze sobą niesie jest znany jedynie nielicznym. Dzięki temu jednak, wolny jest od niezliczonej ilości mitów o nim i jego wizerunek nie został zmanipulowany przez wielkie kampanie marketingowe w celu sprzedania jego jak największej ilości oraz jak najmniejszym kosztem jak to miało miejsce w przypadku pogorszenia jakości wielu tradycyjnych miodów na rynku. Miód nawłociowy zatem jest doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych, często o właściwościach naginanych w celach sprzedażowych miodach pszczelich. Nawłoć jest również produktem, który doceni każda mama swoich ukochanych pociech. Ze względu na jego przyjemny, słodki smak oraz pobudzający zmysł zapach może stanowić kapitalną alternatywę dla dzieci lubiących odżywiać się niezdrowymi, pełnymi sztucznych cukrów słodyczami. Łakocie ze sklepu o często wątpliwym składzie mogą powodować wiele ostatnio zastraszająco „popularnych” chorób takich jak cukrzyca. Miód nawłociowy jest doskonałym źródłem energii bez zbędnych barwników, sztucznych cukrów i rakotwórczych substancji. Kanapka z miodem nawłociowym świetnie sprawdzi się na śniadanie, bądź drugie śniadanie i zaowocuje odpowiednią dawką energii potrzebnej w szkole czy na podwórku. Ponad to miód ten szybko się krystalizuje, więc stanowi idealne smarowidło na pieczywo. Warto również wspomnieć, że miód ten produkowany jest w okresach kiedy pszczoły przygotowują się do zimy i zaprzestają wytwarzania tego specyfiku, co czyni nawłoć świeższym w okresach jesienno-zimowych. Miód ten doskonale sprawdza się również w kuchni, stosowany do różnych potraw, zamienny z tak często i obficie stosowanym przez Polaków białym cukrem. Reasumując, w dobie sztucznej żywności warto w domowej spiżarce mieć choć jeden pewny swych naturalnych właściwości produkt. Miód nawłociowy jest doskonałym specyfikiem mogącym wspomóc organizm w walce z chorobami naturalnymi i postępującymi od dawna cywilizacyjnymi. Nasze zdrowie potrzebuje bliższej relacji z dobrodziejstwami natury.

 

Reklama