Zapraszamy po raz kolejny do świata przepełnionego różnorodnymi smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Odkryjmy tajniki sztuki kulinarnej sprzed wieków i skosztujmy własnoręcznie przygotowanych potraw!
Każde spotkanie obejmuje omówienie wybranego zagadnienia z historii kulinariów, zadania do wykonania w rodzinnym gronie, gotowanie pod okiem wilanowskich kucharzy oraz wspólny dwudaniowy posiłek.
10 grudnia
Wigilia do dziś pozostaje jednym z niewielu dni w roku, w którym magicznie ożywa historia kulinariów i na naszych stołach pojawiają się dania o niekiedy wielowiekowej tradycji! Podczas grudniowych warsztatów przyjrzymy się najciekawszym potrawom i obyczajom z kulinarnej literatury z XIX i początków XX wieku. Inspiracji na ten wyjątkowy posiłek poszukamy między innymi u autorów bestselerowych poradników i książek kucharskich: Jana Szyttlera, Wincenty Zawdzkiej i Marty Norkowskiej. Zastanowimy się nad kulturowym znaczeniem powtarzalności wigilijnych tradycji, a także nad ich przemianami. Wspólnie ugotujemy dwa dania i zasiądziemy do uroczystego świątecznego stołu.
Bilety dostępne od: 27 listopada
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Godzina: 11.00–13.00
Bilety: 90 zł – bilet zwykły, 60 zł – bilet ulgowy (do kupienia w kasie lub online tutaj
Spotkania układają się w cykl "Kultura i natura od kuchni", ale każde z nich stanowi oddzielną całość.